El català arriba a duolingo!

24 Nov

image

Fa uns mesos dèiem que duolingo podia ser un punt d’inflexió pel que feia a l’aprenentatge de l’esperanto. En només dues setmanes ja hi havia 25.000 usuaris i calculàvem que es podia superar la xifra de 200.000 estudiants abans que acabés l’any. Doncs bé, divendres passat es va presentar la versió beta del curs de català per a hispanoparlants i la notícia arribava fins a Guatemala, país del creador d’aquesta plataforma, Luis von Ahn. En aquest post reflexionem sobre quin potencial pot tenir aquesta eina per facilitar l’ensenyament del català.

Hem estat provant el curs i hem vist que té algunes coses millorables, com no podia ser d’una altra manera. Recordem que està encara en fase beta, moment on cal que els diversos usuaris del curs vagin reportant errates i comentaris per possibles millores. Un cop es fixin aquestes qüestions i el curs sigui estable, podran començar a preparar-se altres cursos per aprendre català, per a parlants de francès, per exemple. O de l’esperanto.

És una casualitat que el curs es fes públic el 20 de novembre? Sembla més aviat que no. A part de morts històriques conegudes (dictadors i Durruti, entre d’altres), també va ser un 20 de novembre quan es va publicar el diccionari de Pompeu Fabra, en 1932. I uns anys abans també un 20 de novembre es publicava la primera edició del Tirant lo Blanc, en 1490. En altres paraules, la data escollida té un significat. I ja ens agrada que sigui així.

CURzVuLW4AA-Ws5

Ens ha semblat interessant el fet que els creadors del curs hagin pres en consideració les diferents varietats dialectals (tant del català com del castellà). Tot i l’enorme esforç que això els hi deu haver suposat, el resultat és un curs molt més complet que el que hagués comportat una versió exclusivament del català central des del castellà de l’estat espanyol. Pel que fa als nostres interessos, ens ha agradat veure alguna picada d’ullet a la llengua internacional, com aquesta.

Quines perspectives té el curs de català? Només en quatre dies s’han superat els 5000 usuaris. A aquest ritme, el gener de 2016 es superaran els 50.000 usuaris. I creiem que no exagerem si afirmem que duolingo es podria convertir en la principal eina per aprendre català en línia, d’una forma lliure i gratuita. En el cas de l’esperanto, el juny es presentava la versió beta del curs per a angloparlants, l’octubre s’obria la preparació d’un segon curs per aprendre esperanto (aquest cop des del castellà) i aquesta setmana s’han assolit els 200.000 usuaris. Superarà el curs de català aquests registres?

11224002_10205415401805105_6595872779028795761_n

One Response to “El català arriba a duolingo!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. I un altre cop Duolingo… Ara, esperanto des del castellà! | Històries de la llengua universal - October 28, 2016

    […] li vam dedicar un post en relació amb el curs de català des de la llengua castellana. Ja llavors dèiem que duolingo es podria convertir en la principal eina per aprendre català en […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: