Esperantisme i antifeixisme. En memòria de Miquel Pedrola

15 Nov

miquel_pedrolaAvui s’ inaugura una exposició sobre Miquel Pedrola, milicià antifeixista mort al Front d’Aragó. I esperantista. Molt del que sabem sobre ell és gràcies a la biografia de Ramon Fernández Jurado, dirigent polític català d’origen andalús, que va compartir amb Pedrola molts moments durant la guerra civil, incloent-hi un llit al poble de Tierz. Per cert, Fernández Jurado també era esperantista.

Al funeral de Pedrola van assistir les figures més destacades del POUM, incloent-hi el seu màxim dirigent, Andreu Nin, que (casualment) era també esperantista. Recentment l’historiador Dani Cortijo, ànima de l’exposició amb la que comencàvem aquest article, ha descobert la pintada original que el 1937 es va fer al carrer Sant Miquel de la Barceloneta en honor a la seva memòria. I com no podia ser d’una altra manera, en Dani Cortijo és també esperantista. 

Es podrà objectar que la defensa de l’esperanto com a eina de confraternització entre les persones i entre els pobles és una afició marginal que en cap cas defineix la personalitat de qui recolza aquesta idea. Res més lluny de la realitat. Per exemple, Miquel Pedrola era un esperantista convençut fins al punt que va ensenyar la llengua internacional a la seva parella, la Maria Valero.

Per la seva banda, Ramon Fernandez Jurado, va dedicar molt de temps i esforços a l’esperantisme. Va ensenyar la llengua a les cooperatives de Gràcia, i ho va fer també a la presó, a Xile (on va ser delegat de la Federació Internacional Esperantista), a Bellvitge i a Castelldefels. Al morir, va llegar el seu arxiu personal a la Biblioteca-Arxiu l’Associació Catalana d’Esperanto.

Pel que fa a Andreu Nin, només cal llegir els seus escrits de joventut per adonar-se que en aquesta època la promoció de la llengua internacional era una de les seves principals ocupacions. Entre altres coses, va ser un membre destacat del grup esperantista Frateco al Vendrell, on va impartir classes d’esperanto. En traslladar-se a Barcelona formaria part del grup Barcelona Stelo.

Finalment, en Dani Cortijo ha parlat de la relació entre Barcelona i la llengua iniciada per Zamenhof diverses vegades, tant al seu blog com a la ràdio, a la televisió, etc. Ha fet visites guiades en esperanto a la Barcelona antifeixista, així com xerrades a diversos congressos d’esperanto. I actualment està traduint els materials de l’exposició sobre Miquel Pedrola a la llengua internacional.

Resumint, Pedrola, Fernández Jurado i Nin tenen moltes coses en común. Els tres van ser membres destacats del POUM. I els tres van ser esperantistes. En aquest sentit, ningú millor que en Dani Cortijo per explicar les seves aventures. I per recordar-nos que l’esperantisme està vinculat a diversos moviments socials. Entre ells, potser l’antifeixisme és un dels casos on encara queden moltes històries per descobrir.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: